EN Jak živiny a střevní mikroflóra ovlivňuje zdraví a imunitu?

Jak živiny a střevní mikroflóra ovlivňuje zdraví a imunitu

Je známo, že zažívací trakt ovlivňuje celkovou rovnováhu organizmu a celou naši imunitu. Klíčovým orgánem pro imunitu je tlusté střevo a střevní mikroflóra v něm obsažená. Sliznice tlustého střeva, která tvoří tzv. obranný pás tlustého střeva, se vytváří až po narození – první bakterie z porodního kanálu matky.

Střevní mikroflóra se vyvíjí do 3 let věku dítěte a má na ni významný vliv konzumace mateřského mléka. 1/3 střevní mikroflóry je stejná u každého člověka. Skládá se z několika stovek biliónů mikroorganizmů – bakterií a hub. Abychom měli střevní mikroflóru v rovnováze, musíme mít vyrovnané množství probiotických a prebiotických bakterií.

Pokud nám střevní mikroflóra nefunguje správně, strádá celý organismus, 80% imunitního systému se totiž nachází právě v tlustém střevě. Největší faktor, který ovlivňuje stav střevní mikroflóry, je strava. Nesprávná výživa výrazně snižuje množství zdraví prospěšných bakterií ve střevě. Mezi klíčové látky ovlivňující stav mikroflóry patří probiotika. Působí přímo ve střevě a obsahují živé mikroorganizmy. Nejznámější je bakterie mléčného kvašení – Lactobacillus a Bifidobacterium. Ty najdeme i v zakysaných mléčných výrobcích. Probiotické kapsle bychom měli užívat při / po léčbě antibiotiky. Mezi další látky, které působí na naši mikroflóru, jsou prebiotika. Oproti probiotikům nejsou prebiotické látky živé. Mají důležitou roli ve vztahu se střevními bakteriemi. Jsou pro ně totiž velmi prospěšné. Díky nim mohou mléčné bakterie v trávicím ústrojí dobře růst a množit se. Prebiotika mají také schopnost vázat některé vitamíny, stopové prvky a i toxiny. Tedy nejenže pomáhají vstřebat důležité a zdraví prospěšné látky, ale bezprostředně chrání střevní sliznici a v konečném důsledku i celý lidský organismus.

 

Více na http://www.stylemagazin.cz/zdravi-a-krasa/61-zdravi-a-krasa/5935-jak-ziviny-a-stevni-mikroflora-ovlivuji-zdravi-a-imunitu

 

cm_moringa.jpg