5 důvodů, proč jíst bílý jogurt a jak vybrat ten správný

5. 6. 2017 Jarní měsíce vzbuzují v mnoha lidech touhu po detoxikaci organizmu a odlehčení jídelníčku, po intuitivním výběru hutnějších potravin v období zimy jako jsou tučnější potraviny a pokrmy s delší dobou trávení. Jako by v nás byla zakořeněná představa jara s odlehčením jídelníčků po zimě. Lidem, kteří se stravují racionálně po celý rok, většinou tahle spojitost odpadá – jsou zvyklí na kvalitní výběr potravin a jídel neustále. Každopádně mohu téměř komukoliv (kdo nemá problém s trávením či jinými obtížemi, které by vylučovaly tuto potravinu do jídelníčků zařazovat – například intoleranci na bílkoviny mléka či laktózovou intoleranci) doporučit prostou, ale tak skvělou potravinu pro naše zdraví, jako je bílý jogurt.

Jogurt je znám už od pradávna nejen jako potravina, ale i jako léčivý produkt na vnější použití na lehké popáleniny nebo jako vyživující a zjemňující faktor naší kůže (například v podobě pleťové masky). Pro co si můžeme jogurtu cenit v oblasti našeho zdraví a stravování? je cenným zdrojem vápníku pro naše kosti, zuby a svaly – v kelímku (150g) bílého jogurtu je obsaženo kolem 200mg, což je ¼ průměru doporučené denní dávky (800mg).Obsahuje kvalitní bílkoviny, které potřebujeme pro tělesný růst, stavbu svalů, obranyschopnost organismu, produkci hormonů, enzymů a celkový tělesný rozvoj.Probiotické a jogurtové kultury příznivě působí na sliznici střeva, a pokud víte, tak naše střevo je jedním z nejdůležitějších orgánů, ve kterém se nachází imunitní buňky důležité pro zmiňovanou obranyschopnost organismu. Tyto kultury podporují rovnováhu mezi „hodnými“ (laktobacily) a „zlými“ bakteriemi ve střevě.Působí preventivně, ale i léčivě na onemocnění střev, záněty močového měchýře či kvasinkové infekce nebo se hodí po užívání antibiotik pro vyrovnání střevní mikroflóry. Antibiotika ničí nejen patogenní bakterie, ale i ty „hodné“, které osidlují tlusté střevo.Je vhodnou každodenní potravinou při redukční formě jídelníčku, pro kojící ženy, pro diabetiky, sportovce, děti, ale i starší osoby. Takže skoro pro všechny lidi. J   Vše zmíněné ale platí u kvalitních jogurtů! Při koupi bílého jogurtu dbáme na tato kritéria výběru: jogurt by měl být složen pouze z mléka, mléčné bílkoviny a živé kultury. Vybírejte jogurty, které obsahují krom kultury jogurtové i kultury rodu bifidobakterií („hodné bakterie“). Chutné jsou i jogurty, které zrají přímo v kelímku nebo skleničce. Jogurt by měl mít obsah tuku do 3,5%, pokud kupujete jogurt farmářský, tak do 4%. Kvůli vysokému procentu tuku se nehodí jogurty smetanové (kolem 10% tuku a více).Jestliže najdete jogurt s dalšími složkami, jako jsou přidané cukry, glukózo-fruktózový sirup, barviva, umělá sladidla a různé typy škrobů (modifikovaný atp.), takový jogurt nechte v regálu ležet. Pokud máte chuť na ovocný či sladký jogurt, tak si kupte bílý a doma si do něj přidejte čerstvé ovoce; lžičku hořkého kakaa, domácí marmelády nebo medu. Ušetříte si tak zbytečnosti do těla, ale i peníze v peněžence. Jogurt s lentilkami? Tak to mi hlava nebere…   A jaký si vykouzlíme pokrm z bílého jogurtu? Zkuste tenhle recept na křehká kuřecí prsa v jogurtu (2 porce):

 

Den před podáváním tohoto pokrmu si kuřecí prsa omyjeme, osolíme a naložíme do jogurtu smíchaného s olejem a kořením. Necháme odležet v lednici do druhého dne. Olej s jogurtem způsobí zkřehnutí masa. Druhý den si vyložíme pekáč pečícím papírem a naložená kuřecí prsa obalíme v kukuřičné polentě smíchanou s rozšlehaným a osoleným syrovým vajíčkem a dáme péct v přikrytém pekáči do trouby předehřáté na 200°C. Ke konci pečení můžeme poklop odstranit a nechat vytvořit krustu. Podáváme s bramborovou kaší.

Tento recept je bezlepkový, neboť kukuřičná polenta je přirozeně bezlepkovou potravinou.    

 

Bc. Martina Korejčková, DiS. reg. nutriční terapeutka www.martinakorejckova.cz