Kdo pro Vás vaří?

Seznamte se s naší skvělou kuchařkou Štěpánkou, která pro vás připravuje všechny ty báječné recepty!

Naše kuchařka ŠtěpánkaJmenuji se Štěpánka Čápová, jsem výživová poradkyně a nejraději tvořím přímo za plotnou.

Jsem autorkou několika kuchařek, o své recepty a tipy, jak se vyhnout nadváze nebo jak z nadváhy udělat normální váhu, jak se stravovat zdravě a hravě, se dělím s širokou veřejností prostřednictvím svého blogu. Ale spoustu tipů můžete najít také na facebookové fanpage Štěpánčiny zdravé dobroty.

Jsem nadšená kuchařka, a proto jsem s radostí vyzkoušela i Moringu a připravila jsem pro vás soubor receptů s použitím Moringy v různých podobách. Najdete zde Moringu v teplých pokrmech, studené kuchyni i osvěžujících smoothies.

S použitím Moringy doplníte do svého běžného jídelníčku mnohonásobně vyšší množství vápníku, železa a dalších minerálních látek i vitaminů, proto použití Moringy doporučuji napříč všem věkovým kategoriím. Moringa obsahuje správný poměr vitamínů u minerálů, které pak dokáže lidský organismus správně vstřebat. S využitím Moringy si tak zajistíte zdravé a pevné zuby a kosti a potřebné živiny ocení i vaše pleť, nehty a zrak.

Jemná krémová houbová polévka s Moringou

18.9.2017 Jídla

Jemná krémová houbová polévka s Moringou

Houbová polévka, která pohladí váš žaludek a je plná živin. V zimě vás krásně zahřeje a navodí tu pravou houbařskou atmosféru, v létě můžete použít i houby čerstvé. Je tak jednoduchá, že ji zvládne i ten, kdo se jinak s vařečkou moc nekamarádí.

Bezlepkové bramborové noky s lilkem, rajčaty a luštěninovým bešamelem

1.9.2017 Jídla

Bezlepkové bramborové noky s lilkem, rajčaty a luštěninovým bešamelem

Bešamelová omáčka z luštěnin s noky bez lepku. I takto se dají nachystat oblíbené pokrmy  ve zdravé variantě. Vegetariánská varianta, která by neměla chybět v jídelníčku i těch, kteří jinak běžně maso konzumují.

 

 

Cizrnové placky s rajčaty

4.9.2017 Jídla

Cizrnové placky s rajčaty

Placky z luštěnin, které zasytí, pochutnáte si na nich a dodáte jimi spousty vlákniny pro zasycení a doplníte i pěknou dávku vitaminu vit. B, železa, fosforu a kyseliny listové.

 

 

Čočková kaše s vlašskými ořechy a fazolkami

6.9.2017 Jídla

Čočková kaše s vlašskými ořechy a fazolkami

Nevšední úprava červené čočky, která zasytí a dodá potřebný vitamin B a v kombinaci s ořechy také tolik potřebné zdravé tuky.

 

 

Fazolová pomazánka s Moringou

2.9.2016 Jídla

Fazolová pomazánka s  Moringou

 Potřebujeme:   

• 100 g bílých fazolí v suchém stavu

• jarní cibulku, stačí 2 drobnější

• asi 1-2 hrsti rukoly

• hrstka pistácií nebo jiných ořechů

• trocha tymiánu, nejlépe čerstvého

• 1 polévková lžíce Moringový prášek

• 4 - 5  lžic olivového oleje

• sůl

Kukuřično-řepné placičky s Moringou

2.9.2016 Jídla

Kukuřično-řepné placičky s  Moringou

Potřebujeme:

• 230 g kukuřičné polenty

• 1 nahrubo nastrouhanou červenou řepu

• ½ lžičky soli

• 1 polévková lžíce Moringy

• hrst dýňových semínek

• 2 vejce

• 1 polévková lžíce arašídového nebo jiného oleje

• 1 polévková lžíce provensálského koření

• 200 ml vody, nebo raději zeleninového vývaru (pokud nemám, zalévám horkou vodou 2 lžičky sušené polévkové směsi, kterou si vždy koncem léta vyrobím z kořenové zeleniny, nebo můžete koupit např. sypkou směs Horalka bez soli)

Bylinkové máslo s Moringou

2.9.2016 Jídla

Bylinkové máslo s Moringou

Potřebujeme:

• 1 máslo

• stroužek česneku (může být i více, záleží jak ostrý máte)

• 1 lžička sušené zeleniny (suším si na konci léta kořenovou zeleninu a z ní si dělám vlastně takovou domácí Podravku, pokud nemáte využijte např. směs Horalka, nebo jakoukoliv směs sušené zeleniny, která ale neobsahuje glutamáty a jiné přídatné látky.

• cca 5 kuliček naložených kaparů

• 2 čajové lžičky Moringového prášku

Obalovaná zelenina v hrachovém těstíčku s Moringou

2.9.2016 Jídla

Obalovaná zelenina v hrachovém těstíčku s    Moringou

Co budeme potřebovat:

• cca 1 dcl vlažné vody

• 5-6 lžic Hrašky na obalování

• 2 lžíce Moringa prášku

• trocha pepře

• ½ lžičky soli

• 1 cuketa

• 1 lilek

• 1-2 hrsti ovesných vloček

Jasmínová rýže s bylinkovou treskou

2.9.2016 Jídla

Jasmínová rýže s bylinkovou treskou

Co potřebujeme:

• cca 100 – 150 g tresky tmavé na porci

• cca 50 g suché jasmínové rýže na porci

• sušenou kořenovou zeleninu vlastní výroby, nebo např. směs Horalka

• 2 lžíce Moringových flakes

• bylinky na ochucení tresky – kopr, libeček, tymián, česnek, sůl, pepř, Moringa a olivový olej

Slané Moringa lívance

2.9.2016 Jídla

Slané Moringa lívance

Potřebujeme:

• 300 – 400 ml podmáslí

• 300 ml syrovátky

• lžička soli

• 3 polévkové lžíce Moringy - prášek

• 2 vejce

• 150 g kukuřičné krupice

• 100 g hrachové mouky

• sáček sušeného droždí

• asi tři lžíce teplé vody

• kokosový tuk