Spolupracujeme s nezávislou výživovou poradkyní Mgr. Ing. Markétou Rozinkovou

logo MP         www.marketarozinkova.cz

 

 

Pár slov o mě: „Jíst a pít se bude pořád“: to byla moje argumentace, když jsem se po studiu gymnázia rozhodovala o vysokoškolském studiu.

Proto jsem začala studovat bakalářské studium oboru Technologie potravin na Mendelově univerzitě v Brně. Tento obor mě od začátku nadchnul. Je neskutečné, jak vše od základních chemických vlastností až po technologické vlastnosti spolu úzce souvisí a jak technologické a chemické vlastnosti ovlivní nejen kvalitu, ale i konečnou chuť potraviny.

Prakticky jsme se naučili i viděli přímo v provozech, jak se potraviny vyrábí a poznali, co určuje tu hlavní kvalitu potravin. Tento obor mě mnohé naučil, ale stále se ve mně objevovaly otázky, jak potraviny a chemické sloučeniny působí na náš organismus a jak ovlivnit své zdraví tím, co jíme.

Na toto mi právě pomohl odpovědět obor Ekotrofologie na stejné univerzitě. Z německého převzatého významu se dá přeložit jako specialista na výživu. Díky tomuto oboru jsem pochopila anatomii a fyziologii našeho těla, jak jednotlivé potraviny a chemické sloučeniny ovlivňují naše zdraví, ale hlavně, jak lidem pomoci zvrátit nebo snížit riziko výskytu nejen onemocnění souvisejících s metabolickým syndromem.

Zabývala jsem se výživou člověka na úrovni buněčné biologie a tím jsem mohla pochopit nejlépe, jak nás jídlo i životní prostředí ovlivňuje až na úrovni buněk a DNA. Díky těmto všem znalostem jsem se naučila tvořit jídelní plány pro všechny, s ohledem na jejich onemocnění a denní harmonogram a tak, aby jim nic nechybělo a měli vyvážený přísun všech živin.  Při tomto studiu jsem souběžně vystudovala na Veterinární a farmaceutické univerzitě obor Jakost a zdravotní nezávadnost potravin, kde jsem si znalosti vylepšila ještě o legislativu a jakost rostlinných i živočišných produktů z jiného pohledu – a to pohledu veterinárního inspektora nebo také manažera kvality. 1 rok při tomto studiu jsem strávila i pracovní praxí v potravinářském provozu, zabývající se výrobou extrudovaných výrobků, kde jsem si osvojila všechny postupy potřebné pro práci kontrolora kvality a vývojového specialisty, jakož i částečně manažera kvality. Pracovala jsem s normami kvality ISO, BRC a IFS. Všechny tyto znalosti uplatňuji při mé soukromé poradenské praxi, kterou jsem zahájila ihned po studiu v roce 2014.

Zastávám individuální přístup ke všem, tvořím stravovací plány všem na míru s více než 45 stranami plných informací o tom, kolik jídla, ve kterou denní dobu a jak jídlo správně kombinovat, abyste neměli brzy hlad nebo naopak abyste nejedli až po 5 hodinách, což se při klasickém stravování při sportu na rekreační úrovni moc neosvědčuje. Také jsem zásadně proti veškerým náhražkám jídla v jakékoliv podobě. Jsme živi díky jídlu, a to, že si vezmete nějaký pytlík, nebo tyčinku, nenahradí to, že se o jídlo a své zdraví nezajímáte a jen se to snažíte něčím zaplácnout.

Je velice důležité zajímat se o to, co jíte a jakou vám jídlo přinese prospěch či naopak. Vstřebatelnost živin i vitaminů a minerálních látek ovlivní i to, v jaké kombinaci jídlo jíte nebo jestli jíte něco až moc často nebo naopak jen výjimečně. Proto zastávám  pravidlo - všeho s mírou, ale něčeho méně, něčeho více.  Až 75-80 % našeho zdraví ovlivníte jídlem a je to jen na Vás. Ale je pravdou, že vyznat se v nabídce zdravých a zdravě se tvářících potravin je opravdu složité, i s tím Vám mohu pomoci a navíc díky technologii potravin mohu doporučit i kvalitní mléčné výrobky, pečivo atd.,… Jak říkám, jsem proti veškerým náhražkám stravy a i proti dnešnímu systému, že výživového poradce může dělat kdokoliv bez vzdělání a pak po společnosti šíří bludy a nepravdy o jídle a dušují se za své prodejní značky náhražek. Je to ostudná situace.

Denně se setkávám s novými klienty, co vyhodí neskutečné peníze za náhražky a mají zničené zdraví a těžce se je odnaučuje, že žít zdravě neznamená hladovět a trápit se jojo efektem. Často se setkávám i s klienty s poškozeným zdravím, záněty žaludku, poškozenými střevy i zuby, k čemuž je dovedl jen a pouze život o koktejlech a tabletkách, z čehož tělo stejně syntetické živiny nevyužije! Jedna věc je být okřídlenou opicí a prodejcem nepotřebných náhražek a doplňků stravy. Tento styl výdělku razantně odmítám!

Věřím v léčbu jídlem a přírodními potravinami, jakožto i bylinkami a čaji. Koneckonců i naše babičky místo léků na všemožné neduhy užívaly bylinky. Vnitřně i zevně. A tak se nějak sešlo, že jsem se mohla já sama, ve spolupráci s majitelem firmy moringamix.cz panem Ing. Janem Krausem a podle svého nejlepšího uvážení, podílet na vývoji nových bylinných směsí s Moringou olejodárnou pro ty, co to potřebují, například pro diabetiky nebo pro lidi, co potřebují trochu pročistit trávení.

Vymyslela jsem tyto směsi podle svých znalostí a zkušeností a skombinovala je tak, aby skutečně pomohly a nebylo v nich nic navíc, co nepotřebujete, jako aromata apod. ZDŮRAZŇUJI!!! Pouze na bázi bylinek a Moringy, což je pro mě normální potravina a není to náhražkou pestré a zdravé stravy. PROSTĚ BYLINKY A NIC VÍC.

Proto bych Vám ráda představila tyto bylinné směsi. Tedy některé z nich :-) A OPĚT VELMI ZDŮRAZŇUJI: NEBUDU NIC PRODÁVAT ANI NABÍZET, NEBO UŽ VŮBEC VNUCOVAT. TYTO BYLINKY MŮŽETE U MĚ OCHUTNAT NEBO JE DOSTANETE I JAKO DÁREČEK, POZORNOST, ALE JINAK JE BUDETE MOCT DOSTAT V PRODEJNÁCH ZDRAVÉ VÝŽIVY A TŘEBA ČASEM I V LÉKÁRNÁCH. 

Rozinková