Zázrak zvaný ostropestřec

27. 9. 2018 Přečtěte si, jak ostropestřec pomáhá při detoxikaci organismu. Pročištěte si játra s pomocí našeho bylinného nálevu - moringa s ostropestřcem.

Ostropestřec mariánský (Silybum marianum) je jednoletá až dvouletá bylina, náleží do čeledi hvězdnicovité. Jeho obliba vzrůstá během posledních let, ale využívá se v léčitelství jako tradiční bylina. Většinou se pěstuje jako letnička v našich podmínkách. Ve volné přírodě v ČR jej nenasbíráte. Jeho původní domovina je okolo Středozemního moře. Vyskytuje se také v JZ Ásii či na Kanárech. Z téměř 30 % je tvořen bílkovinami a z dalších 30 % rostlinnými oleji. Jedná se o směs kyseliny linolové, olejové a dalších nenasycených mastných kyselin. Tyto oleje jsou skvělé pro prevenci vzniku ischemických chorob srdečních a brání zánětů v cévních stěnách. Dalšími přínosnými látkami v této bylině jsou biogenní aminy, kvercetin, vitamin E a silymarin. Silymarin pomáhá regenerovat tkáně a bránit jejich dalšímu poškození. Že je ostropestřec prastarou léčivkou, dokládají už starověké zdroje. Díky svému vzhledu a především trnům se mu přezdívalo Kristova koruna. Ve staré Antice se ostropestřec používal například jako lék na hadí uštknutí a od 17. století na nemoci spojené s jaterními obtížemi, krevním tlakem, dutinou břišní nebo na deprese. Jeho léčivé účinky jsou pestré, je mnoha směry pozitivní na lidský organismus. Zlepšuje imunitní odezvu organismu, zlepší průběh léčby nemocí různého typu. Ostropestřec nejčastěji najdete ve spojení s léčbou a ochranou jater. Pomáhá zmírňovat záněty, steatózy, cirhózu i eliminuje vznik a zvětšování žlučových kamenů. Například zmíněná steatóza jater vnikne, když se tuk v játrech nahromadí v jaterních buňkách. Játra jsou orgán, kde se potravou přijatý tuk metabolizuje. Ke ztučnění jater dochází zejména u alkoholiků a u obézních pacientů, ale také při infekční hepatitidě (žloutence) typu C, v těhotenství, při cukrovce, při poruchách výživy. Může vzniknout i jako vedlejší účinek některých léků (jako např. Tetracyklin, Kortizon, …) a chemických výrobků (jako např. Chlorid uhličitý).

Přítomnost tuku v jaterních buňkách je normální. Ale pokud jejich počet stoupne nad 5 – 10% a tuk se přestává metabolizovat, začínají zdravotní problémy. Nadbytek tuku v játrech se spojuje se vznikem zánětů a jizev. Toto stádium se později mění na fibrózu – mezi tukovými buňkami vzniknou fibrózní vlákna. A pokud se stav stále zhoršuje, může nastat až cirhóza jater. Ztučnění se netýká jen starších ročníků, stále častěji ho zažívají i lidé do 30 let. Známým spouštěčem je alkohol, ale významnou roli hraje i obezita (riziko se zvyšuje o 50%) a dlouhodobé nezdravé stravování. Rozvinout se může i u lidí, kteří mají cukrovku, problém s metabolizováním tuků nebo opakovaně překonaly hepatitidu. Ve velmi vzácných případech má na vzniku onemocnění podíl i genetika a těhotenství (ale to opravdu výjimečně). Steatóza obvykle nemá zvláštní příznaky, podle kterých bychom ji dokázali zpozorovat. Často se odhalí v rámci podrobnějšího zdravotní prohlídky – ultrazvukovým vyšetřením nebo zvýšenými hodnotami jaterních enzymů v testech. V pokročilém stádiu se projeví trávicími obtížemi, nevolností, únavou. V těžkých případech se může vyskytnout zvětšení jater, zežloutnutí kůže a očního bělma. Bolest v horním kvadrantu břicha, nevolnost, zvracení. Ostropestřec dokáže steatózní, i jinak zasažená játra, regenerovat, aby byla schopna nás chránit před škodlivými a toxickými látkami z potravy, filtrovat nasycené tuky, odbourávat alkohol, syntetické látky z léků a další látky, co se do těla dostanou přes trávicí trakt. Jeho detoxikační schopnosti byly ověřeny i při léčbě mononukleózy a při různých otravách. Jeho méně známým účinky jsou podpora regenerace stěny cév, zmírnit projev a zhoršení varixů a metličkových žilek, pročistit žlučový měchýř a žlučové cesty a s tím i dvanácterník. Mohou jej užívat i pacienti při léčbě rakoviny i pacienti s poruchami krevního oběhu. Je vhodný také pro regulaci nízkého tlaku krve i pro lidi, co často trpí na migrény. Mimo jiné jej mohou užívat i lidé trpící astmatem i alergici pro zmírnění projevů alergických reakcí. V dubnu jej velmi doporučuji pro celkovou detoxikaci organismu po zimním období. Kromě panenského oleje z ostropestřce a tinktur si můžete zakoupit semena ostropestřce mariánského s moringou olejodárnou na v „ BYLINNÉ SMĚSI PRO DOBROU ČINNOST JATER A TRÁVÍCÍHO SYSTÉMU“ na https://www.prozdravi.cz/bylinna-smes-pro-dobrou-cinnost-jater-a-traviciho-systemu.html a udělat si z ní vynikající nálev. Stačí lžička směsi na 250 ml šálek. Směs zalejte horkou 80 °C vodou, ponechte louhovat 8-10 minut a přeceďte. Tento nálev doporučuji pít po doušcích buď nalačno po ránu, před obědem a i před spaním. Tento nálev je vhodné užívat nepřetržitě po dobu 2-3 týdnů cca 1-2 x denně, poté vynechat na cca 4-6 týdnů a případně kůru zopakovat. Játrům ulehčíte i tak, že upravíte i zvyklosti: ·         Úprava životního stylu ·         Omezit alkohol, živočišné tuky, smažená jídla ·         Pravidelný pohyb – ideálně i denně procházka kratší dobu, o víkendu i hodinu ·         Vhodné další doplňky pro regeneraci jater – jablečný ocet po ránu do vody, večer před spaním také pro správnou detoxikaci ·         Dostatek vitaminu C v přírodní formě – vitamin C pomáhá tvořit glutathion, který se uplatňuje v metabolismu tuků ·         Složení stravy – středomořská kuchyně, ryby, celozrnné obiloviny, ovoce méně, více v maximální míře čerstvé zeleniny, nebo dušené či vařené v páře, vlašáky, olivový a řepkový olej, minimum červeného masa, žádné sladkosti Moringa olejodárná (Moringa oleifera) je strom, který pochází z oblasti pod Himalájemi v Indii, Pákistánu, Bangladéši a Afghánistánu, ale v současnosti se Moringa rozšířila už i v tropech v Asii či Americe. Moringa je po právu popisována jako velice všestranná, užitečná rostlina s bohatým zastoupením živin, vitaminů a minerálních látek. I díky všestrannosti a bohatému zastoupení živin se Moringa označuje názvy jako „zázračný strom“ či „zelený diamant“. Proto se s ní můžete setkat nejen v gastronomii, lidovém léčitelství u původních obyvatel a objevitelů, v Ájurvédském léčitelství, ale i v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu. Přeji pohodový začátek podzimího období.

 

Mgr. Ing. Markéta Rozinková, nezávislá výživová poradkyně

Fotogalerie