Zinek a jeho význam ve výživě

3. 9. 2018 Co nedostatek zinku může způsobit a jak jeho zastoupení v těle zvýšit? Proč nedostatkem zinku trpí převážně ženy? To je téma našeho dalšího článku.

Zinek a jeho význam ve výživě

Víte, že podle mého diagnostického přístroje, který se jmenuje kvantový analyzátor magnetické rezonance, trpí především ženy častým nedostatkem zinku? Co nedostatek zinku může způsobit a jak jeho zastoupení v těle zvýšit? Zinek je esenciální mikroprvek, Jeho využitelnost z potravin se pohybuje okolo 10 až 50%, podle toho zda se společně se stravou dostávají do těla fytáty – zelené fazolky, brokolice, soja, nebo také fosforečnany – slané uzeniny, tavené sýry a polotovary.  

Jeho význam v organismu spočívá v tom, že je obsažen nebo aktivuje řadu enzymů a tím se tak účastní celé řady důležitých reakcí v těle. Denní potřeba zinku se odhaduje na 12 až 20 mg. Jiné zdroje uvádějí odlišnou potřebu cca 15 až 20 mg denně, a opět jiné zdroje uvádějí dokonce menší dávky - 10 mg pro muže a 7 mg pro ženy.

Nedostatek zinku má následující projevy:

-          u našich nejmenších se projevuje nechutenstvím, zpomaleným růstem

-          v pubertě a adolescentním věku může vést mimo retardace růstu i k narušení pohlavního vyzrávání

-          v dospělosti jsou nejčastějšími projevy padávání vlasů, lámavost nehtů, kožní problémy, únava, poruchy imunity, zhoršení zraku, špatná hojivost ran a zlomenin kostí, u mužů nedostatek zinku může nepříznivě ovlivnit funkci prostaty a přispět k jejímu zbytnění

-          Nedostatek zinku zinku je častý u seniorů, zvláště hospitalizovaných a může se projevovat špatným hojením ran

Jak jsem psala výše, je velmi důležitý pro tvorbu kolem 200 enzymů a k tvorbě některých bílkovin. Odborníci upozorňují, že už mírný nedostatek zinku vede k poruše imunity a vyšší nemocnosti a mortalitě na infekční onemocnění. Nedostatek zinku způsobuje málo pestrá strava, chudá na mikro i makroživiny, dále zinek často chybí lidem trpících mentální anorexií nebo alkoholikům, často se setkáváme u nedostatku zinku u osob s nemocemi trávicího traktu, jako jsou Crohnova nemoc, nebo při onemocněních ledvin či jater. Další skupinou jsou pak onkologičtí pacienti.

Zinek je bohatě obsažen v těchto potravinách - maso, kvasnice, vejce, mléčné výrobky a játra. Pro vegany a vegetariány musím důrazně zmínit, že je obsažen také v celozrnných obilovinách, luštěninách a kořenové zelenině. Ovšem dodávám, že je lépe využitelný z živočišných, než z rostlinných zdrojů, ze kterých se hůře vstřebává právě pro obsah fytátů, vlákniny, atd… Zinkem je možno se předávkovat. Tyto situace mohou nastat při infuzi nebo během hemodialýzy v nemocnici. Projevem akutního nadbytku jsou bolesti břicha, nevolnosti a zvracení. Nerada doporučuji komplexy chemicky získaných vitaminů v kapslích, chemické náhražky stravy a další nepotřebné doplňky na růst vlasů se zinkem. Vždy je výhodnější, a z hlediska dlouhodobého zdraví efektivnější a bezpečnější, přijímat veškeré živiny z potravy. Využitelnost živin z normálního, běžně dostupného a dobře zkombinovaného jídla je prostě a jednoduše vyšší. A naopak, je třeba známo, že nadbytek zinku vyvolaný nadměrným příjmem z doplňků stravy se zinkem zhoršuje vstřebávání mědi v trávicím traktu. Nedostatek mědi v těle se pak může projevit jako anémie z nedostatku mědi. Pokud ze zdravotních, nebo náboženských, či jiných důvodů nemůžete konzumovat některé potraviny, které jsou přirozeným zdrojem zinku, nebo máte podezření, že na nedostatek zinku trpíte, můžete jej doplnit i přírodně a bez chemie. Bylinné směsi s Moringou olejodárnou nebo čistý prášek z Moringy mohou být pro Vás to pravé, neboť je po právu popisována jako velice všestranná, užitečná rostlina s bohatým  zastoupením živin, vitaminů a minerálních látek. I díky všestrannosti a bohatému zastoupení živin se Moringa označuje názvy jako „zázračný strom“ či „zelený diamant“. Velice ráda bych doporučila prášek z Moringy.

K dostání je na https://www.prozdravi.cz/moringa-oleifera-100-prasek-100-g.html.

Přidejte jej do jogurtu s piniovými semínky, ovesnými vločkami a kouskem sezónního ovoce a máte vyloženě super-snídani nebo svačinu, která zasytí na 3 hodiny bez gramu přidaného rafinovaného cukru. Jde to zdravě i chutně, tak s chutí do toho!

Krásný den přeje Mgr. Ing. Markéta Rozinková, nezávislá výživová poradkyně.

Fotogalerie