LYMFATICKÉ POTÍŽE A JAK SE JIM VYVAROVAT

14. 9. 2018 Jak rozpohybovat lymfu a zbavit se přebytečné vody v těle?  Podívejte se do našeho nového článku od naší výživové poradkyně Mgr. Ing. Markéty Rozinkové

LYMFATICKÉ POTÍŽE A JAK SE JIM VYVAROVAT

Jako nutriční specialistka se setkávám s mnoha klientkami, které chtějí pomoci s různými obtížemi a hlavně chtějí více či méně zredukovat hmotnost anebo jen mírně upravit. Celkem často mají ale jedno společné – zavodněné tělo, což mi pomáhá zjistit velmi přesný přístroj InBody. Zavodnění velmi často, kromě nevyváženosti sodíku a draslíku ve stravě, souvisí s nedostatečností lymfatického systému. Co je lymfa, lymfatický systém a jak se dá funkce lymfy zlepšit? Bez doplňků, jen přírodně a jídlem?

Lymfatický systém je součástí imunitního systému. Jde o systém, který napomáhá dostávat z organismu ven veškeré zplodiny a škodliviny, které přijímáme jednak jídlem, vzduchem, ale i ty škodliviny, co tělo samo vyrobí v detoxikačním systému. Tím pádem má i velký vliv na vznik různých onemocnění. Každá větší zátěž, od zánětů v těle, po nevhodnou skladbu jídla a sedavý styl života mohou zpomalit nebo zastavit průchod lymfy, způsobit otok, napětí, bolest, hromadění různých  toxinů a posléze zánětlivé změny v okolí i na vzdálených místech.

Lymfatický oběh si můžete představit jako oběh krevní, jen místo krevních cév jde o lymfatické cévy, mízní uzliny, a v tomto systému je i žaludek a slezina. Lymfatický oběh rozvádí po těle lymfu, průzračnou, bezbarvou tekutinu, v níž se koupají všechny buňky vašeho těla, a která je čistí od zplodin metabolismu. Lymfatický systém pracuje souběžně s oběhovým systémem a skládá se ze sítě lymfatických cév, které se podobají tepnám a ze stovek lymfatických uzlin, jež jsou rozptýlené po celém těle. Lymfa vtéká a vytéká z krevního oběhu skrz propustné membrány, přičemž přivádí k buňkám živiny a odplavuje odpadní produkty. Odpadní produkty, vyplavované z buněk, jsou filtrovány přes lymfatické uzliny, které jsou nahromaděné ve větším počtu hlavně v podpaží, na krku, ve stydké oblasti, na břiše a na prsou. Součásti lymfatického systému jsou rovněž krční mandle, nosní mandle, střevo, slezina a tzv. Peyerovy plaky v tenkém střevě. Krční a nosní mandle, slepé střevo a slezinu považovala dříve medicína chybně za cosi postradatelného, ale ve skutečnosti všechny tyto orgány hrají důležitou roli při detoxikaci. Právě ony totiž spolu s lymfatickými uzlinami filtrují jedy z lymfy a ničí cizorodé bakterie i mrtvé buňky, jako jsou například odumřelé bílé krvinky. Na rozdíl od SCO nemá lymfatický systém svou pumpu – srdce, co by bez ohledu na podmínky rozváděla lymfu po těle.  Lymfatický systém je proto závislý na vnějším tlaku prostředí, na pohybu, cvičení, případně masážích, které jsou speciální a slouží k rozproudění lymfy po těle. Velký vliv má proto na činnost lymfy sezení nebo dlouhé stání, pitný režim i strava a její skladba.  Nedostatečné proudění lymfy se pak projeví nedostatečností funkcí lymfatického systému.

Co nejvíce ovlivňuje zhoršení průchodnosti lymfy?

-          Vysoká konzumace pečených a škvařených a jinak přepálených tuků, stejně jako velká konzumace nasycených tuků, místo toho konzumujte tuky v přírodním stavu, jako je avokádo, extra panenský olivový olej, oříšky, semínka a oleje z nich, také za studena lisované.

-          Vysoká konzumace jednoduchých i složitých sacharidů

-          Přemíra konzumace potravin s vysokým obsahem lepku – není třeba z jídelníčku cíleně vyřazovat lepek, ale při racionálním způsobu stravování, při kterém se z jídelníčku odstraní bílé pečivo, bílá mouka, knedlíky, polotovary, nekvalitní uzeniny, smažené pochutiny, a místo nich si dáte celozrnné pečivo, rýži, celozrnné těstoviny, vždy doplněné o libovou bílkovinu a přiměřenou porci zeleniny, bude najednou příjem lepku asi pětinový, s čímž tělo dokáže pracovat bez problémů. Je rovněž známo, že cílené vyřazování lepku může vést i ke vzniku slinivkových zánětů a i ke vzniku diabetu mellitu II.typu.

Jak poznat, že Vaše lymfa neprotéká tělem, jak by měla?

- jste unavení

- otékají Vám kotníky

- máte oteklé a nafouklé břicho, což často přisuzujete nadváze, nebo špatně složenému jídlu

- otékají Vám oční víčka

- trpíte často rýmou

- často se u Vás opakují angíny a jiné infekční nemoci

- máte celulitidu

- špatně se Vám dýchá, byť nekouříte a ani nejste astmatik či alergik

Strava při nedostatečnosti lymfatického systému:

Nejezte: cukr, sladkosti a veškerý volný cukr, dále smažené a pečené jídlo, mléko v čerstvé podobě, bílou mouku, omezte příjem nasycených tuků ve stravě - máslo, sádlo, tučné uzeniny a tučné sýry, velké porce masa, libových uzeniny a polotučných sýrů také nejsou vhodné, snažte se vše si připravit a vymezit tak ve stravě polotovary plné aditiv.

Naopak si dopřejte: pravidelné porce ovoce a zeleniny, zeleninu neloupejte a spíše vařte v páře, dopřejte si jako přílohu pohanku nebo jáhly, quinou, amarant, stejně jako luštěniny, vhodná je i zelenina s obsahem síry – cibule, česnek, pórek, pro rozproudění lymfy se výborně hodí zázvor a potom bylinné směsi. Ve spolupráci se mnou byla vyvinuta směs bylin - moringy olejodárné, ostropestřce mariánského, ostružiníku maliníku, svízele syřišťového, růže šípkové, divizny velkokvěté, měsíčku lékařského, ořešáku královského a lnu setého. Ostropestřec mariánský slouží pro činnost jater a pročištění, pro obranyschopnost, činnost srdce, normální hladinu cukru v krvi. Ostružiník maliník pro vylučování vody a normální trávení. Divizna velkokvětá pro činnost ledvin a močového měchýře, imunitní systém, trávení a dýchací systém. V kombinaci s Moringou se jedná o velmi blahodárnou bylinnou směs. Moringa je po právu popisována jako velice všestranná, užitečná rostlina s bohatým zastoupením živin, vitaminů a minerálních látek. I díky všestrannosti a bohatému zastoupení živin se Moringa označuje názvy jako „zázračný strom“ či „zelený diamant“.

Složení Moringy je velmi pestré, obsahuje celý komplex známých přírodních minerálních látek, vitaminů i antioxidantů. Proto bych tuto bylinnou směs velmi ráda doporučila všem, co podle mých rad usoudí, že mají problém s lymfatickým systémem a chtěli by tomu přírodně pomoci, společně se stravou a pohybem. Vřele ho doporučuji pít dopoledne, stačí 2 čajové lžičky přelít 500 ml 80 °C horké vody, nechat 10 minut louhovat, poté přecedit, přidat trošku strouhaného zázvoru a naředit dalšími 500 ml studené vody. Tento vlažný čaj můžete popíjet v průběhu celého dopoledne a můžete si být jisti, že se budete cítit lépe a lehce a přitom si i splníte pitný režim.

Krásný den Vám přeje Mgr. Ing. Markéta Rozinková, nezávislá výživová poradkyně

Fotogalerie