Výživa v období těhotenství a při kojení

1. 10. 2018 Další článek se zaměřuje na budoucí a kojící maminky. Přečtěte si, jak se správně stravovat v těhotenství a při kojení.

Výživa před plánovaným těhotenstvím by měla splňovat veškeré zásady racionální stravy, vhodné je také zařadit pravidelný pohyb, který ochrání klouby a svalstvo před následující zátěží ve formě těhotenství pro celkový organismus.  Pokud je těhotenství plánováno více let dopředu, doporučuji zanechat kouření a užívání jiných návykových látek, 3-6 měsíců před plánovaným otěhotněním přidat kyselinu listovou ve formě běžně dostupných suplementů, či také ve formě častější konzumace zeleniny, která ji obsahuje – především zelená a listová zelenina. Vhodné je v jídelníčku mít všechny dostupné suroviny – maso, mléko, celozrnné potraviny, ovoce, zeleninu, ořechy, semínka, kvalitní rostlinné oleje, ryby, vejce, atd. Vyhýbejte se však nezdravým tučným uzeninám, smaženým a tučným pokrmům, sladkostem, soleným oříškům a podobným nezdravostem.

V prvním trimestru není nutné navyšovat energetický příjem, avšak je nutné dbát opět na pestrost a pravidelnost v jídle. Některé ženy trpí nevolnostmi, je proto vhodné sníst aspoň něco lehce stravitelného a dostatečně pít, a to až 35 ml na kilogram hmotnosti čisté vody, čajů vhodných pro těhotné ženy a neperlivých minerálních vod s obsahem hořčíku a nízkým obsahem sodíku. V 1. trimestru se zvyšuje zátěž na srdce i cévní systém, trávicí i dýchací systém. Zvyšuje se množství hemoglobinu v krvi až o 20 %. Také je vyšší potřeba vápníku, který, pokud jej matka nedodává stravou, získává dítě z těla matky. Proto je důležití jíst denně cca 3 porce kvalitních neochucených a málo slaných mléčných výrobků, které pokryjí denní potřebu vápníku z téměř 95 %.  Vhodné je pokračovat v suplementaci kyselinou listovou, společně s vitaminem B6 a B12, který získáme z mléčných výrobků, masa a B12 z hovězího masa. Zdůrazňuji, že těhotenství je normální fyziologický stav ženy a je možné fungovat, jako před otěhotněním pokud ovšem ošetřující lékař nebo jiný specialista neřekne jinak.

Ve 2. trimestru doporučují příjem živin navýšit cca o 10 %, proti riziku zácpy je důležitý pitný, režim, dostatek ovoce, zeleniny a celozrnných potravin, kromě velice důležitého vápníku je dobré doplňovat zinek (pro správnou pružnost a regeneraci nejen kůže) – najdete jen nejvíce v piniových semínkách. Důležitý je i příjem selenu, jodu (mořská sůl a mořské tučné i méně tučné ryby) a  omega-3 MK (opět tučné ryby, semínka a oříšky). V tomto trimestru je proti křečím důležitý i hořčík (mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy).  Denně je dobré přijmout minimálně 450 g zeleniny, 150 g ovoce a 3 porce celozrnných příloh a pečiva pro zajištění doporučené denní dávky vlákniny v hodnotě 35 g.

Ve 3. trimestru doporučuji navýšit příjem stravy o celkových 15 % oproti původnímu stavu. Ženám přímo v tomto období doporučuji opravdu omezit solení a slané pochutiny, jako jsou chipsy, solené arašídy, slané dressingy a polotovary a paštiky, pro zmírnění zadržování vody v těle v důsledku pomalého proudění lymfy. Pozor i na minerální vody s vysokým obsahem sodíku. V tomto období se nejvíce vyvíjí mozek a dotváří se osifikace kosterní soustavy, proto opět doporučuji dbát na přísun vápníku a také omega-3 mastných kyselin pro správný vývoj mozku plodu. Doporučuji z vlastních zkušeností co nejvíce odpočívat s nohami nahoře, relaxovat, poslouchat hudbu a spíše volit relaxační cvičení, která pomohou tělu uvolnit se. Pár týdnů před porodem omezte pití 100 %-ních džusů kvůli alergiím u novorozenců, jezte dobře stravitelnou nenadýmavou zeleninu, dostatečně pijte a omezte přitom na minimum pití silné kávy, zelených a černých čajů a zcela ze svého pitného režimu odbourejte alkoholické a sycené nápoje!

V období po porodu opět apeluji na pravidelnou stravu, šetrnou pro trávení, pravidelný pitný režim a postupně přidávat šetrný pohyb. Pro matky, kterým se nepodařilo rozkojit se, se doporučuje v období šestinedělí jíst lehkou stravu se zdrojem všech potřebných živin od A do Z pro správnou regeneraci těla a po šestinedělí mít stravovací režim podle svých potřeb.

Kojící matky se musí řídit i potřebami dítěte. Již po 2 hodinách se živiny ze stravy dostanou do mateřského mléka, a proto žena musí být obezřetná, co jí a pije. Denní energetický příjem doporučuji ponechat o 10 % vyšší, než před těhotenstvím, a strava by neměla obsahovat příliš dráždivé a alergizující jídlo. Ovšem je to silně individuální a je opravdu nutné řídit se potřebami dítěte. Některému nevadí ani fazole, některé má nesnesitelné bolesti bříška i po celozrnném pečivu. Za sebe doporučuji omezit nadýmavou a těžkou zeleninu – kedlubny, zelí, kapustu, brokolici, fazolky, dále luštěniny, česnek cibuli, citrusy, nevhodné bylinky, energetické nápoje, přemíru kávy a silných čajů. Dávejte také pozor na nekvalitní, předražené a velice sladké granulované čaje. Vhodné je denně zařadit pohyb s miminkem na čerstvém vzduchu v kočárku nebo v šátku a tento pohyb kombinovat s menším posilovacím cvičením třeba v parku u lavičky. V těhotenství jsou nevhodné bylinky a koření: jalovčinky, hořčičné semínko, šafrán, pelyněk černobýl, skořice, petržel a muškátový oříšek. Při kojení se doporučuje naopak zařazovat byliny a bylinné směsi podporující laktaci a dobré trávení matky i dítěte – fenykl, heřmánek. Naopak nejsou vhodné bylinky, co laktaci snižují, jako například máta.

Pro kojící a těhotné matky proto byly vyvinuty tyto výjimečné bylinné směsi s Moringou olejodárnou, které jsou vhodné na doplnění pitného režimu v těchto obdobích. Pro těhotné ženy je to bylinná směs moringy olejodárné, meduňky lékařské, kontryhele obecného, růže šípkové, bedrníku anýzu a měsíčku lékařského. Tyto bylinky v kombinaci s Moringou olejodárnou jsou velice vhodné pro doplnění pitného režimu v období těhotentví. Meduňka navozuje příjemný pocit pohody a podporuje trávení, kontryhel je známá bylina podporující ochranu urogenitálního traktu. Růže šípková je výhodná pro svůj obsah vitaminu C a antioxidantů, čímž chrání proti nachlazení. Anýz a měsíček se také uplatňují při regulaci normálního trávení. Moringa olejodárná je pro těhotné ženy velmi blahodárným zdrojem vápníku, železa a vitaminu C.            

Pro kojící matky byla vyvinuta speciální bylinná směs moringy olejodárné, fenyklu obecného, jestřabiny lékařské, levandule lékařské a růže šípkové. I pro kojící matky je velice důležité doplňovat tekutiny, které podporují i tvorbu a kvalitu mateřského mléka a jejich obsahové složky, které prostupují do mléka, jsou vhodné i pro kojené děti. V kombinaci s Moringou se jedná o velmi blahodárnou bylinnou směs. Fenykl působí proti nadýmání a dodává čajové směsi lahodnou chuť, jde také o známou bylinku, kterou je vhodnou zařazovat přoti nadýmání. Jestřabina lékařská podporuje laktaci, levadnule psychickou pohodu matky i dítěte, navozuje lehčí spánek a také výluhu dodává příjemnou chuť a uklidňující vůni. Růže šípková podporuje imunitní systém a dodává tělu vitamin C.

Proto ani jednu z bylinných směsí nezalévejte 100 °C vroucí vodou, ale pouze o teplotě 80 °C pro zachování vitaminu C a dalších vitaminů, citlivých na teplo.

Moringa olejodárná je známa pod termíny „zázračný strom“ nebo „strom života“. Tato unikátní rostlina představuje zdroj neuvěřitelných 90 živin a 46 antioxidantů. V jedinečné formě nabízí tělu vše potřebné v dokonalé rovnováze, kterou lidské tělo může nejlépe využít a vstřebat. Tyto bylinné směsi jsou bez chemických přísad, aromat a přidaného cukru.

Krásný den přeje Markéta Rozinková  

Fotogalerie