Jak si při letním grilování dopřát bez rizik a bez výčitek?

20. 5. 2019 Téma příspěvku se nabízelo pro tentokrát samo. Letní sezóna pomalu začíná a spousta lidí má období léta spojeno s koupáním, výlety, dovolenou, i s večerními grilovačkami. Pro mnohé je však toto období také obdobím trávicích obtíží až bakteriálních infekcí, které oslabeným jedincům, dětem a seniorům mohou způsobit vážnější obtíže. Někteří mimo to doplatí na pravidelné večerní přejídání několika kilogramy navíc. V novém článku se dozvíte pár tipů, jak si na grilovačce dopřát, a to beze strachu z nějakého kila navíc. 

Úvodem bych zmínila pár tipů, jak správně manipulovat s potravinami. Většina grilovaček stojí hlavně na mase, majonézových dresincích, pečivu i zelenině. Maso i další živočišné produkty mohou být zdrojem nákazy.

Proto doporučuji:

1)     Kupujte čerstvé, libové maso, ideálně, pokud máte ověřeného a oblíbeného řezníka, který Vám zaručí kvalitu a čerstvost.

2)     Zamezte, byť jen krátkodobému, oteplení masa při převozu i přípravě. Teplota skladování masa by se měla pohybovat do 4 °C, mleté do 2 °C. Proto berte maso v obchodě či supermarketu až nakonec, nebo si pořiďte chladicí box na převoz masa a jiných chladírenských výrobků. Před vlastním grilování pak stačí maso nechat zavřené v dózičce asi 30 minut oteplit, aby si zachovalo po ugrilování šťavnatost.

3)     Pozor na kontaminaci ostatních potravin po manipulaci se syrovým masem, třeba znečištěným nožem, prkénkem a dalšími pomůckami.

4)     V teplých obdobích bych doporučovala vyhýbat se výrobkům ze syrových vajec a syrového masa – sushi, tiramisu, tatarský biftek, rare steaky, majonézové saláty, dressingy, syrová vejce.

5)     Kuřecí maso musí být vždy zcela tepelně zpracované, není žádoucí mít růžový střed, jako u hovězího steaku nebo vepřové panenky. Vyhnete se riziku infekce bakteriemi Campylobater jejuni a nepříjemnostem s nimi spojenými!

6)     Buďte opatrní při grilování mletého hovězího masa (nebezpečí kontaminace a výskytu Escherichia coli O 157).

7)     Používejte libové maso, tučné okrájejte, zamezte odkapávání tuku z marinády do ohně. Odkapávající tuk v kontaktu se žhavým uhlím tvoří polyaromatické uhlovodíky, jedny z prokázaných karcinogenů. Můžete použít tácky, nebo můžete maso zabalit s kořením do alobalu.

8)     Grilované maso musí být dostatečně tepelně ošetřeno, musí mít v jádře teplotu alespoň 72 °C po dobu 10 minut, abychom byli chráněni před bakteriálními patogeny a parazity a následně před případným onemocněním z potravin.

9)     Zamezte styku masa s plamenem, při spálení do černa vznikají karcinogenní sloučeniny.

10)  Doporučuji maso marinovat do pár kapek řepkového oleje, směsi bylinek a soli s česnekem pro zlepšení křehkosti a pro lepší chuť. Sůl i česnek působí jako přirozené konzervanty. Vyhněte se směsím koření, co jsou jen ve skutečnosti drahá sůl s minimem kořenících složek. Nepoužívejte na marinování masa na gril olivový olej, velmi rychle se přepaluje.

A ještě pár tipů, jak si na grilovačce dopřát bez strachu z nějakého kila navíc:

1)     Dopřejte si pořádný kus grilovaného libového masa, ideálně bez kůže, k tomu velkou porci grilované zeleniny, kterou můžete po grilování potřít směsí bylinek s olivovým olejem. Pečiva nebo brambor si dejte jen malý kousek. Nepřejídejte se, ale vychutnávejte. Zeleninou jako jedinou nešetřete, udělejte si klidně i zeleninový salát s opečeným tofu či tempehem.

2)     Při udržování váhy nejsou příliš vhodné grilované sýry – jsou sice chutné, ale například 1 celý hermelín ženám splní téměř celou doporučenou denní dávku tuků. Raději si dopřejte na grilu rybu, klidně i tučnou mořskou. Rybí tuk je blahodárný s obsahem omega-3 a 6 mastných kyselin pro ochranu cév a srdce.

3)     Volte málo tučné dressingy a zálivky, alternativou k majonéze může být zdravější verze majonézy z červené čočky, středně tučný jogurt, na salát může být zálivka z trochy olivového oleje, čekankového sirupu, soli a pepře.

4)     Vyhýbejte se slazeným limonádám, slazeným pivům, sladkým sirupům do vody atd. a spíše je nahraďte vodou s bylinkami, čerstvým ovocem a případně také trochou čekankového sirupu. Vyhýbejte se také syceným nápojům, oxid uhličitý dráždí žaludek, překyseluje organismus a nadýmá.

5)     Alkohol pijte střídmě, spíše doporučuji sušší vína, vždy buďte najezení. Alkohol se přednostně odbourává v játrech a díky tomu v těle koluje delší dobu inzulin a snižuje hladinu cukru v těle, a po vypití pár deci vína Vás přepadne vlčí hlad. Pokud nemáte potřebu bavit se v opojení alkoholu, raději se mu vyhněte úplně.

6)     Nejděte spát přejezení, přestaňte ujídat 1,5 až 2 hodiny před spánkem.

7)     Vyhněte se nešvarům uzobávat jen proto, že je jídlo na stole, a přitom nemáte pocit hladu. Nejvíce rizikové jsou smažené chipsy, solené oříšky, slané uzeniny, velmi tučné sýry a solené tyčinky a preclíky. Sůl v těle zhoršuje hospodaření s tekutinami a zvyšuje krevní tlak. Raději na talíř nakrájejte zeleninu, méně tučný sýr posypte uzenou, mletou paprikou a případně ozdobte talíř ještě kvalitní šunkou.

Přidávám osvědčený recept na stůl při grilovačce:

Guacamole: potřebujete: 2 zralá avokáda, 3 spařená oloupaná rajčata, limetku, 2 jarní cibulky, česnek, olivový olej, barbecue koření. Avokáda rozřízneme, vypeckujeme a oloupeme a rozmixujeme na pyré tyčovým mixérem se šťávou z poloviny limetky, smícháme s nasekanou jarní cibulkou, loupanými rajčaty bez jádřinců na kostičky, solí, pepřem, prolisovaným česnekem, 3 lžícemi olivového oleje a trochou koření na barbecue. Kdo má rád, může přidat chilli.

Salát ke grilovačce: na 6 porcí potřebujete: 1 červenou papriku, ½ ledového salátu, 3 rajčata, 1 salátovou okurku, 200 g uvařené zelené čočky, balíček piniových semínek, ½ červené cibule, 6 PL olivového oleje, 6 lžiček konopných semínek, bylinkovou sůl 2 lžičky, ume ocet 3 lžíce. Zeleninu nakrájejte na tenké pásky a dejte do salátové mísy, přidejte vychladlou uvařenou zelenou čočku, semínka, oříšky, promíchejte, avšak ochucujte až těsně před podáváním, aby salát zůstal křehký a hezky barevný.

Tomatový dressing: potřebujete: 1/2 balení majonézy z červené čočky, ½ polotučného jogurtu, 4 spařená a oloupaná rajčata, kousek červené papriky nakrájené najemno, 1 lžička červené sušené lahůdkové papriky, chilli dle chuti, 1 malá lžička uzené soli. Rajčata spaříme, oloupeme a zbavíme jádřince, nakrájíme najemno a smícháme s dalšími uvedenými ingrediencemi. Můžete přidat chilli dle chuti.

Dobrou radou, jak případně zmírnit projevy bolesti žaludku nebo pálení žáhy je tato skvělá bylinná směs Moringy a bylinek BYLINNÁ SMĚS PRO DOBRÉ TRÁVENÍ https://www.prozdravi.cz/bylinna-smes-pro-dobre-traveni-30-g.html Kombinace máty peprné, měsíčku lékařského a ostropestřce mariánského usnadní trávení a chrání játra i celý trávicí trakt před podrážděním. Doporučuji nálev připravit dle návodu, poté přelít  vzniklých 200 ml do konvice a naředit 1 litrem studené vody, přidat led, kousky ovoce, ochutit citronovou šťávou a čerstvými bylinkami a podávat místo limonád na grilovačce. Přeji krásný den Mgr. Ing. Markéta Rozinková Nezávislá výživová poradkyně a vývojová specialistka

Fotogalerie