„Proč jde pohyb ruku v ruce s vhodným jídelníčkem?“

26. 1. 2017 Měsíc leden je diametrálně jiný, než prosinec, kdy nejprve byla naše hlava zatížena shonem spojeným s předvánočními přípravami a poté pro změnu bylo v mnoha případech i naše tělo vystaveno nedostatku pohybu a naopak dostatku jídla a alkoholu. Následně pak ale došlo znovu na tu hlavu, která pak řešila, že zase hřešila. J Ve druhé polovině ledna už jsou lidé navráceni ve svých „zajetých kolejích“ a někteří z nich zcela vyjedou a zvolí nový směr. V jejich životních stylech nastává posun v podobě větší četnosti tělesného cvičení, sportu, změny jídelníčku nebo shazování (nejen) vánočních kil. Pokud jde pohyb a jídelníček ruku v ruce, je to mocná volba. Určitě jste si již mohli v mých článcích všimnout, že jsem velký propagátor pohybové aktivity. Na pár příkladech bych Vám ale chtěla ukázat, proč cvičení bez dobře vyladěného jídelníčku nemusí mít příliš efekt, a naopak, proč i ten sebelepší jídelníček bez „hnutí brvou“ může být bez známek úspěchu.

1.)   „Cvičím každý den, stravuji se velmi dietně a kila ne a ne dolů.“ Co může být příčinou? Pokud si vezmeme, že každý člověk potřebuje určitou dávku energie, kterou si organismus přetvoří z přijaté stravy, (protože živiny jako bílkoviny, tuky a cukry jsou nositelem energie), tak přibližně 2/3 naší energetické potřeby tvoří jen nutnost pokrýt základní tělesné pochody jako je komplexní chod těla a mozku, dýchání, trávení, činnost orgánů, přeměna látek, růst, vývoj, regenerace a mnoho dalších tělesných funkcí. Pokud k tomu připočteme energii potřebnou na běžné denní činnosti (práce, koníčky, starost o domácnost…) a pak i energii, která pokryje naši potřebu na sport, máme tady další minimálně 1/3 energie, kterou bychom měli přijmout ze stravy. Pokud chceme hubnout, energetický příjem je vhodné ponížit, avšak ani v těchto případech by neměla hodnota klesnout pod již zmíněné 2/3 energie na tělesné a psychické pochody, protože v případě nedostatku energie si tělo umí naprosto bravurně dělat tukové zásoby i z toho mála, co mu dopřejete, neboť jede na úsporný režim, a je stresováno nedostatkem energie, a to i při vyšší fyzické aktivitě. Množství celkové energie, která je doporučena pro příjem z potravy, se pohybuje u žen okolo 7000 – 9000kJ (1666 – 2143kcal) a u mužů okolo 9000 – 11000kJ (2142 – 2619kcal), tyto hodnoty jsou ale značně orientační a u každého člověka se liší v závislosti na věku, fyzické aktivitě, hormonální rovnováze, probíhajících onemocněních, míry stresové zátěže a dalších faktorech.

2.)   „Protože cvičím, nemusím řešit, co jím.“ Naopak! Právě proto, že cvičíte a sportujete, byste měli řešit, to, co jíte! Jestliže je Vám jedno, co jíte, tak může docházet k nadbytku přívodu tuku, soli a cukru z jídelníčku a naopak nedostatku některých látek. Tak například kvalitní zdroje bílkovin (libové maso, polotučné mléčné výrobky, vejce, ořechy) jsou potřebné pro růst a regeneraci svalu po fyzické aktivitě. Klobása to nespraví. J Složené cukry (celozrnné obiloviny, luštěniny, pečivo…) zabrání ztrátě výkonnosti a únavě během pohybu. Sušenka opět nebude ta správná volba! J A minerální látky a vitamíny (z ovoce, zeleniny, semínek, ořechů, rostlinných olejů, mléčných výrobků) zase napomůžou a urychlí velkou škálu výstavbových, obnovy schopných, obranných a mnohých dalších účinků v našem těle. Aktivní sportovci pak mají ještě vyšší nároky na výživu, jejich potřeba živin, vitamínů, minerálních látek, stopových prvků i ochranných látek se navyšuje, proto je potřeba přijímat tyto prvky v daleko širší míře a v různých formách. (vložit odkaz na http://moringamix.cz/cz/eshop-polozka/4/moringa-oleifera-100-prasek)

3.)   „Se zdravou stravou si k dobré kondici vystačím i bez pohybu.“ Ani tudy cesta nevede. Pokud člověk hubne nebo udržuje tělesnou hmotnost jen pomocí jídelníčku, tak ve většině případů dochází bohužel i ke ztrátě aktivní hmoty. To znamená, že člověk nehubne jen tuky, ale z velké části i svalovou hmotu a tělesnou vodu. Kůže je povolená, svaly ochablé, proporce povislé, záda bolí, břicho je vyklenuté a postoj shrbený… To nebude ta správná cesta… ;-)            

I v oblasti zdravého životního stylu nejvíce funguje jakási pomyslná zlatá střední cesta bez výrazných extrémů. Ráda přirovnávám pohyb a jídelníček jako dva nerozlučné přátele, kteří když se chytnou „za ruce“, vytvoří výraznou hybnou sílu v našich životech!              

 

Bc. Martina Korejčková, DiS. nutriční terapeutka www.martinakorejckova.cz