Budu „light“ díky „light“ výrobkům a potravinám?

13. 2. 2017 V návaznosti na můj minulý článek: „Umíte číst z obalů potravin?“ (viz odkaz na můj předešlý článek) bych se chtěla věnovat pár týdnů určitým skupinám potravin o něco konkrétněji a ráda bych Vám přinesla pohled na další postupy při výběru potravin. V dnešním článku si vezmu pod drobnohled „light“ potraviny… Takzvané „light“ výrobky a „light“ potraviny zažívaly v minulých letech velkou přízeň, která  poslední dobou naštěstí klesá. Lidem se dostává do podvědomí, že cesta ke zdraví a hezké postavě vede jinudy, než přes light potraviny. Pojďme se podívat na tuto slupinu potravin zblízka, neboť všechny light potraviny určitě nezatracuji.              Žádná legislativa neusměrňuje výrobce potravin v oblasti light výrobků, tudíž neexistují kritéria, která by musel light výrobek splňovat. Je tedy na každé firmě, za jakých podmínek si „light“ výrobek nazve. Obecně ale můžeme tvrdit, ž

To je ale žádoucí nebo snad ne?            

Ano i ne. Ono je totiž „light“ a „light“. Pokud bychom pojednávali o light verzi například u polotvrdého sýru (takové sýry na potravinářském trhu opravdu najdete – je to například eidam, gouda a další oblíbené sýry s obsahem 30% tuku v sušině), pak tuto možnost nezatracuji, neboť někteří výrobci nazývají své light sýry v situacích, kdy sníží procento tuku v sušině často ze 45% na 30%. Takový sýr si pak většinou zanechá dobré chuťové vlastnosti a navíc obsahuje méně tuků – v tomto případě tuků živočišných, kterých přijímáme v České republice jako populace obecně až až.            

Na druhou stranu „light“ jogurty je úplně nejlepší nechat ve většině případů v regálu obchodů raději ležet. Tyto výrobky se pyšní tím, že obsahují například 0,1% tuku, jenže chybějící tuk bude dohnán zahušťovadly a škrobem, aby jogurt bez tuku vůbec držel pohromadě. Pokud jsou v takovémto jogurtu ještě navíc zaměněny cukry umělými sladidly, tak při koupi light ovocného jogurtu se Vám může stát, že v podstatě jíte škroby, s umělými sladidly, barvivy a aromaty, protože mnohdy ani po ovoci nemusí být ani stopa! A jaké je řešení? Bílý jogurt s obsahem tuku kolem 3%, probiotickými kulturami a čerstvé ovoce. Jak prosté…

Ráda bych zmínila ještě jednu skupinku light potravin – respektive light nápojů. To je teprve ta pravá hrůza! Běžně jde o limonády nebo koly v lehké verzi bez cukru, ale s obsahem umělých sladidel typu aspartam, sukralóza, acesulfam… U těchto sladidel poslední studie diskutují nad jejich negativním vlivem na zdraví – podporují vznik nádorů a poškození jater. Mluvíme vlastně o syntetických sladidlech, které jsou vyrobeny chemicky a uměle. Tyto nápoje nedoporučuji ani diabetikům, i když by se tato možnost nabízela jako pro ně vhodná obměna sladkých nápojů. Mohou totiž nadále evokovat chuť i na další sladkou chuť. A jak i tuto situaci vyřešit? Například neslazeným sypaným čajem, který již sám o sobě se pyšní výraznou chutí nebo vodou ochucenou čerstvou mátou a citronovou, limetkovou nebo pomerančovou šťávou. Vše je totiž o zvyku a o vůli.            

Mou radou tedy vždy a stále bude vést lidi k tomu, aby dbali na složení potravin, četli etikety, odlišovali „light“ a „light“ a využívali selský rozum při výběru potravin a jídel. Z toho vyplývá i má odpověď na mou otázku z názvu článku - budu „light“ díky „light“ výrobkům a potravinám? Obecně vzato, nemyslím si, že light potraviny by měly být právě tím faktorem, které budou mít rozhodující vliv na naši postavu a tělesnou hmotnost. Téměř vždy se totiž jedná ne o jeden, ale o soubor faktorů a aspektů životního stylu.    

 

Bc. Martina Korejčková, DiS. nutriční terapeutka www.martinakorejckova.cz