Jídelníček a další vlivy na naše tělesné složení

27. 4. 2017 Pokud jste minulý týden četli můj článek o tělesném složení, (a vy co ne, tak ho najdete na odkazu „Jak výživa ovlivňuje naše tělesné složení?“) tak již víte, že číslo, které nám ukáže naše osobní váha, není směrodatné, neboť vypovídá spíše o kvantitě, nikoliv však o kvalitě tělesné skladby. Množství celkových kilogramů tělesné hmotnosti není tak důležité jako poměr tuku, svalů a vody v organismu. Představte si dva muže stejného věku a stejné výšky, oba váží 80kg, ale jeden má v těle 15kg tuku a 40kg svalů a tělo toho druhého obsahuje 30kg tuku a 30kg svalů. I přes stejný věk, váhu a výšku bude jejich tělo i na pohled vypadat určitě jinak. Procentuální zastoupení jednotlivých struktur (tuk, svaly…) a jaké hodnoty jsou v normě, známe z minula. Ale co tyto hodnoty ovlivňuje, si popíšeme v následujících řádcích.

Věk Je přirozené, že postupem věku, ať chceme nebo nechceme, dochází fyziologicky k tomu, že nám ubývá svalová hmota a naopak přibývá ta tuková. Také se může měnit rozložení tuku. Například u žen přibližně po padesátém roku života se začíná ukládat více tuku do břicha. U mužů často také, ale u nich je to z jiného důvodu – kvůli vyššímu množství konzumace alkoholu a tučného jídla.  

Pohlaví Ženám příroda nadělila obecně vyšší množství tuku z reprodukčních důvodů – tuková tkáň je totiž stěžejní pro tvorbu hormonů, které zajišťují zachování lidského druhu. Muži jsou zase obdařeni vyšším zastoupením svalové hmoty a i její lepší schopnosti růstu.  

Léky a některá onemocnění I to jaké bereme léky či jakým onemocněním trpíme, může ovlivnit naši tělesnou stavbu. Některé léky a onemocnění totiž mohou způsobovat vyšší ukládání tuku (kortikoidy, hormonální a endokrinní onemocnění, protinádorová léčba) a jiné zase rychlé hubnutí. I při „obyčejné“ chřipce, když nejíme, může dojít ke ztrátě hmotnosti na svalové hmotě.  

Psychika, stres a mentální nastavení Někdo stresy zajídá jídlem a čokoládou, někdo naopak nejí vůbec. Samozřejmostí je to, že se to může podepsat na našem vývoji tělesné hmotnosti a poměru jejich struktur. A pozor i na chronický stres – podporuje ukládání tuku do břišních partií!  

Fyzická aktivita Tak o tom žádná - pravidelná pohybová aktivita (dle druhu, zátěže a správnosti provedení) a fyzická práce podporují růst svalů a blokování ukládání tuku nebo zapříčiňují jeho redukci (= hubnutí).  

Jídelníček Snad každý musí tušit, že správnou stravou a jídelníčkem můžeme dosáhnout nečekaných výsledků v tělesném složení. Stejně tak pravděpodobně víte, že pokud se budeme přejídat, můžeme přibírat na tuku, ale věděli jste, že i když budete jíst nedostatečně, tak můžete tloustnout, neboť si tělo dělá zásoby, protože je stresované nedostatkem? Setkávám se také s jevem u sportujících lidí, že i přesto, že jsou to častokrát aktivní sportovci, tak mají nižší zastoupení svalů. Na to je ale jednoduchá odpověď – vesměs za to může nedostatečná či nesprávná výživa – sval nemá vhodné podmínky k tomu, aby rostl, ale tento jev můžeme snadno podpořit (https://www.moringamix.cz/cz/eshop-polozka/5/moringa-oleifera-kapsle-180ks) správným stravováním.  

A nezapomínejte na to, že ani jeden z faktorů není důvod k výmluvám nebo k tomu, že se s tím nedá nic dělat. ;-)  

 

Bc. Martina Korejčková, DiS. nutriční terapeutka www.martinakorejckova.cz