Jarní zelená v našich kuchyních

11. 5. 2017 Měsíc květen mám v mysli zarytý ve spojitosti s velkolepými projevy jara a zelenou barvou. Znalí pěstitelé vědí, že pokud na podzim správně zaseli, na jaře již mohou sklízet první várku vitamínů díky plodinám, které přežijí zimu i mrazy. Podívejme se na to, v jaké formě nás zelená barva může na jaře potěšit: https://www.moringamix.cz/cz/eshop-polozka/10/moringa-mix-s-matou

Petrželka

Petržel, kořenová zelenina, která vydrží přes zimu bez zvláštní péče, nám již od března může přinášet první nové listy, které nezapomeňme využít v kuchyni, protože čerstvá petrželka nejen, že dodá jídlům typickou chuť, ale také je ve vyšším množství pro nás prospěšná, protože obsahuje vitamín A a C. Vitamín C se však dokáže vařením znehodnotit, proto je vhodné petrželku přidávat až do hotových pokrmů a polévek. Obsahuje i železo, vápník, draslík a v bylinkářství a čínské medicíně se využívá jako protizánětlivý prostředek, taktéž vyniká svými močopudnými účinky. Co možná ocení ale každý, je rada rozžvýkat několik lístků petržele k neutralizaci chuťových stop po předešlé konzumaci cibule, česneku či alkoholu.

Pažitka          

Tato bylinka má podobné účinky jako cibule a česnek, o kterých se často a s oblibou tvrdí, že jsou přírodními antibiotiky, protože mají taktéž protizánětlivé a antibakteriální účinky. Navíc díky své chuti zlepšuje apetit a podporuje tvorbu žaludečních šťáv, tudíž podporuje lepší trávení. I pažitka by se měla do jídel přidávat až na konec, neboť vařením ztrácí svou typickou chuť.  

Jarní cibulka

Jarní cibulka a cibule obecně jsou jedním ze základních přírodních léčivých prostředků, které vynikají svými širokými spektry účinků. Tak například pomáhají snižovat hladinu cukru a celkového cholesterolu v krvi, používají se při léčbě dýchacích potíží a jarní cibulka má navíc vyšší množství vitamínu C, což je důležitý antioxidant (chrání naše buňky). I jarní cibulku doporučuji nejvíce ke konzumaci za syrova, protože nejen, že si zanechá svoji nezaměnitelnou štiplavou chuť, ale především obsah vitamínů a přitažlivý vzhled, který hraje od bílé barvy až po zelenou a dovede tak esteticky Váš pokrm k dokonalosti.  

Máta

Na mátu nesmím zapomenout, neboť je to takový malý levný zázrak v kuchyni. Máta je známá pro své pozitivní účinky na trávení (nejlépe ve formě čaje s mátou ), také se přidává do bylinných sirupů na kašel a produktů na ústní hygienu (zubní pasty, ústní vody…), přidává se do masážních a inhalačních olejů a samozřejmě do nápojů jak teplých, tak i studených. A jaký si vytvoříme recept ze zmíněných plodin? Jak jsem napsala, je škoda ztratit množství vitamínů tepelnou úpravou, a tak se zaměříme, jak využít bylinky a jarní cibulku zasyrova v podobě ovocno-zeleninovo-bylinkového salátu.

Na 2 porce budeme potřebovat: 1 zelené jablko2 mrkve1/2 jarní cibulky120g bílého jogurtuNasekanou čerstvou petrželku a pažitku k dochucení, případně sůl Oloupané mrkve a jablko nastrouháme na keramickém struhadle, přimícháme bílý jogurt, na kolečka nakrájenou jarní cibulku a dochutíme petrželkou, pažitkou a dle volby i solí. Ze základních surovin plných širokým spektrem živin vykouzlíme lehký jarní salátek.  

 

Bc. Martina Korejčková, DiS. reg. nutriční terapeutka www.martinakorejckova.cz