O skořici…a recept na domácí „yogi“ čaj

25. 5. 2017 „Jé, skořice…“, řekli jste si také? Za svůj život jsem se totiž zatím setkala jen s minimem lidí, kterým by se pod slovem skořice nevybavila nádherná silně aromatická vůně, symbol tepla a výrazná oblíbená chuť. Skořice totiž dokáže dodat pomyslnou třešničku na dortu pokrmům nejen sladkého charakteru – jablečným závinům, ovocným knedlíkům, sladkému pečivu, rajským omáčkám, nákypům, dezertům, ale hodí se i do pokrmů se šmrncem orientu – do kořenitých jídel arabské či asijské kuchyně - jídel, ve kterých se kombinuje chuť rýže (brambor, kuskusu…), zeleniny, červeného masa a rajského protlaku. My Češi ji milujeme i v našich snídaních, kdy se skvěle doplňuje s ovocem, cereáliemi, jogurtem nebo dolaďuje chuť ovesných, rýžových a krupicových kaší. Ostatně nesmím opomenout ani nápoje, které se některým lidem při vzpomínce na skořici vybaví jako první, že? No jistě, takový „svařák“ bez skořice je jako chléb bez mouky.

Pokud zabrousím na její původ, tak skořice, respektive skořicovník, se pěstuje v tropických oblastech Srí Lanky, Barmy, Thajsku, Číně, Indonésii… Používá se nejen jako koření, ale mnozí přírodní léčitelé ji využívají jako lék, protože obsahuje výrazné silice, ze kterých je možno vyrobit oleje, sirupy a tinktury.   Co se týče samotného vlivu skořice na zdraví, tak tento druh koření má stimulační, obranyschopnost posilující a protizánětlivé účinky na organismus. Prohřeje celé tělo a odstraní únavu a neklid, jež často doprovází nachlazení či psychické napětí. Nejvýraznější složkou, která je ve skořici obsažena, je tzv. aldehyd skořicový, který funguje jako mírné sedativum, zklidňuje bolest a hraje roli při snižování krevního tlaku. Taktéž skořice zlepšuje funkce trávicího traktu a pomáhá při průjmu. Pokud Vás v zimě přepadne nachlazení, na skořici si určitě vzpomeňte, protože ji můžete využít jako přírodní prostředek usnadňující vykašlávání hlenu. A pokud povaříte celou skořici ve vodě, tak získáte inhalační přípravek při úporném kašli.   A co si uděláme ze skořice za konkrétní recept, který můžete využít celoročně, nehledě na tom, jestli je zima nebo jaro? Vybrala jsem méně tradiční záležitost a to předpis na domácí „Yogi čaj“, abyste mohli se skořicí vyzkoušet i na jiný způsob, než je obvyklé. Pokud totiž neznáte „yogi“, tak si vybavte čaj s indickým původem a výraznou chutí. Avšak přísady na něj snadno seženete v každém obchodě i u nás. Na konvici čaje budete potřebovat: 1 litr vodysypaný černý čaj20g celé skořice10g hřebíčku10g kardamomu10g směsi bílého, červeného a zeleného pepře (celých kuliček)čerstvý zázvor (zbavený kůry a nakrájený na kolečka) – dle chuti, stačí pár koleček200ml plnotučného mlékatřtinový cukrpro zesílení účinků antioxidantů špetku 100% moringového prášku https://www.moringamix.cz/cz/eshop-polozka/4/moringa-oleifera-100-prasek)   Do konvice si dáme vařit vodu, směs koření, kolečka zázvoru a necháme provařit asi 20 minut. Poté přidáme louhovat černý čaj (na 5) minut. Celý nápoj scedíme, dolijeme mlékem a vmícháme špetku moringového prášku.

Čaj si každý může dosladit třtinovým cukrem již dle své chuti.   Tento nápoj je vhodný i na úpravu trávení a upozorňuji, že po jeho vypití můžete pocítit i stav mírné euforie. Tak s chutí do něj!  

 

Bc. Martina Korejčková, DiS. reg. nutriční terapeutka www.martinakorejckova.cz