O pšenici špaldě…+ recept na rychlý špaldový chléb

1. 6. 2017 V této rubrice píši o potravinách, o kterých se domnívám, že určitě stojí za zmínku. I proto se vyloženě třesu na to, že se Vám můžu rozepsat o mé velmi oblíbené plodině! Tou vyvolenou je totiž moje nejoblíbenější obilovina – špalda. Celým názvem pšenice špalda, neboť špalda je opravdu druhem známé klasiky. Musím se Vám přiznat, že lidem klasickou bílou pšenici příliš nedoporučuji ke každodennímu stravování, avšak rozhodnutí vždy nechávám na nich.   Osobně se ale klasické pšenici vyhýbám a naopak velmi vyhledávám špaldu ve všech možných formách – v pečivu, těstovinách, kroupách, vločkách… Abyste věděli, proč tomu tak je, tak pšenice špalda je známá a využívána tisíce let a v poslední době slaví i svůj zasloužený comeback, ale bylo ještě nedávno období, kdy se ve velkém pěstovala klasická pšenice, která používání špaldy v kuchyni téměř převálcovala. Bylo to z důvodu, že klasická pšenice je snadná na zpracování, je levnější a těsta z běžné pšeni

Proč ale i přesto neváhat a investovat do tohoto významného druhu pšenice? Snad proto, že špalda je doslova nabitá kvalitními „pomalými“ cukry, obsahuje více bílkovin než jiné druhy pšenice, mnohem více vlákniny, obsahuje vitamíny skupiny B (ty potřebujeme pro správnou činnost nervů), dále ochranný vitamín E nebo minerální látky hořčík, fosfor, draslík. O špaldě se také tvrdí, že v minulosti byla považována za potravinu s léčivými účinky. Co by Vás mohlo zajímat je i to, že je dobře stravitelná a vhodná při redukci váhy nebo pro diabetiky, protože má nízký glykemický index = cukry obsažené ve špaldě se vstřebávají do krve postupně, což může pomáhat diabetikům k udržení stálejší hladiny glykémie (krevního cukru), sportovcům a lidem hubnoucím, protože nedostanou tak brzy hlad jako například po výrobku z běžné bílé mouky. Špaldu mohou vyzkoušet i ti, kdo jsou alergičtí na pšenici, pozor však, abyste to nespletli s alergií na lepek, špalda totiž bezlepkovou potravinou není.   A v jaké formě špaldu vyzkoušet? Upečte si nebo kupte špaldový chléb, uvařte si špaldové těstoviny, upečte špaldové palačinky, uvařte si ze špaldových vloček snídaňovou kaši, polévku zavařte špaldovými kroupami. A víte, že špalda se dá i vypít? Ano a to už si určitě vybavujete kávovinu – špaldovou instantní náhražku kávy. I přes tento výčet Vám stejně nabídnu recept a to na přípravu domácího rychlého špaldového chleba se sezamem. Špalda sama o sobě má oříškovou chuť, ale pro zvýšení obsahu vlákniny a zdravých tuků si klidně sezam přisypte. Budete potřebovat:

 

Smíchejte mouku, sůl, semínka, moringu s oregánem a sodu, poté přidejte olej, vodu a vypracujte těsto, ze kterého pak vytvarujte bochníček chleba a dejte péct do trouby na plechu vyloženého pečicím papírem při 200°C asi ¾ hodiny. Pokud chléb nezkonzumujete hned po upečení, uchovávejte ho v suché utěrce místo v igelitovém sáčku pro prodloužení čerstvosti.                                                         

Zkuste si nejen péct domácí chléb, ale i přemýšlet o tom, zdali neuděláte svému tělu službu, když budete nacházet i další možnosti, jak nahradit klasickou pšenici i jinými zdroji obilovin.  

Protože kdo chce něco navíc svému tělu dát, měl by ho naučit špaldu, proso a pohanku znát.   

 

Bc. Martina Korejčková, DiS. reg. nutriční terapeutka www.martinakorejckova.cz