Nutriční hodnoty moringy - vtažené na 100g
Dopňte svému tělu nepostradatelné prvky
Kalorie...........................205cal
Proteiny.........................27,1g
Tuky................................2,3g
Uhlohydráty...................38,2g
Vláknina.......................19,2g
Výpník...........................2003mg
Hořčík............................368 mg
Fosfor................................204 mg
Draslík...........................1324 mg
Měď...................................0,57 mg
Železo.............................28,2 mg
Síra.....................................870 mg
Kyselina šťavelová............1,6 mg, Vitamin E..........113 mg
Vitamin A - Betakaroten...16,3mg, Vitamin C.......17,3 mg
Vitamin B1..........................2,64 mg, Vitamin B2......20,5 mg
Vitamin B3..........................8,2 mg
O morinze
Moringa obsahuje přes 90 nutričně prospěšných živin a 46 antioxidantů, což z ní činí jeden z nejlepších dostupných přírodních rostlinných zdrojů živin, který bych doposud objeven.
Aby byla naše strava nutričně vyvážená, měla obsahovat více než 40 základních nutričních živin v běžném denním příjmu potravy. Lidský organismus umí velmi dobře rozeznávat přírodní vitamíny, minerály a aminokyseliny od těch syntetických. V případě, že člověk přijímá živiny především v syntetické podobě, bez současného příjmu živin přírodních, velmi často nedochází k jejich efektivnímu využití a vstřebávání tkáněmi. Stručně řečeno. Organismus dokáže využit důležité vlastnosti syntetických vitamínů, minerálů i aminokyselin pouze v případě, že jsou konzumovány společně s přírodními.
Moringa obsahuje vitamín A (beta karoten), vitamín B1 (thiamin), vitamín B2 (riboflavin), vitamín B3 (niacin), vitamín B6 pyridoxin), Vitamín B7 (biotin), vitamín C (kyselina askorbová), vitamín D (cholekalciferol, ergokalciferol), vitamín E (tokoferol) a vitamín K. Pro příklad tělo potřebuje vitamín A pro dobrý zrak a k udržení dobrého stavu kardiovaskulárního systému. Přítomnost vitamínu D je v lidském organismu naprostou nezbytností pro absorpci vápníku.
Seznam minerálních látek obsažených v Morinze je velmi obsáhlý. Jmenujme aspoň ty hojně obsažené, což je vápník, měď, železo, draslík, hořčík, mangan a zinek. Vápník je jedním z nejdůležitějších minerálů pro růst, údržbu a reprodukci lidského těla. Srážení krve, přenos nervových impulzů, svalové kontrakce a relaxace, normální srdeční tep, stimulaci tvorby hormonů, aktivace enzymatických reakcí, ale i další funkce, všechny vyžadují nemalé množství vápníku. Moringa, je nejbohatším zdrojem vápníku v rostlinné říši a má 17 x více vápníku než mléko. Vápník také pomáhá předcházet vzniku osteoporózy během stáří a posílení kostí mladých a osob středního věku. Moringa obsahuje 25 x více železa než špenát, pomáhá při tvorbě hemoglobinu a myoglobinu, který přenáší kyslík krví do svalů. Železo také napomáhá ke zlepšení duševního zdraví, jelikož zvyšuje dodávku kyslíku do mozku. Draslík, který je v Morinze obsažen 15 x více než v banánech, pomáhá při regulaci acidobazické a vodní rovnováhy v krvi a tkáních. Vzhledem k tomu je Moringa velmi bohatým zdrojem vápníku a draslíku, napomáhá při snižování krevního tlaku. Látky v ní obsažené také napomáhají v syntéze proteinů z aminokyselin a metabolismu sacharidů, což je nutné pro stavbu svalů a pro normální tělesný růst.
Moringa obsahuje přibližně 46 antioxidantů a je jedním z nejbohatších zdrojů antioxidantů vyskytujících se v přírodě. Antioxidanty jsou velmi důležité pro lidský organismus, protože zmírňují vliv volných radikálů. Tato vlastnost antioxidantů napomáhá v prevenci vzniku malignity (rakoviného bujení). Listy Moringy jsou bohaté na flavonoidy, což je druh antioxidantů. Hlavní obsažené antioxidanty jsou quercetin, kaempferol, beta-sitosterol, kyselina caffeoyl-chinová a zeatin. Antioxidanty hrají významnou roli při zpomalení příznaků stárnutí a zlepšují kardiovaskulární zdraví. Vitamíny C a E přítomné v Morinze, také fungují jako znamenité antioxidanty. Výzkumy potvrzují, že antioxidanty dosahují požadovaných výsledků, jsou-li přijaty jen s kombinací jiných základních vitaminů a minerálních látek, což právě komplexně nabízí Moringa.
Firma J&J Trading dováží kvalitní Moringu přímo od malých soukromých farmářů z Filipín.
Prášek, flaky i kapsle (balené v mořské řase) – všechny tyto produkty jsou bohaté na fytonutrienty. Fytonutrienty jsou organické součásti rostlin, které prospívají vašemu zdraví. Fytonutrienty jsou obsažené v Morinze v této skladbě: alfa-karoten, beta-karoten, beta-kryptoxanthin, lutein, zeaxanthin a chlorofyl. Nejvýznamnější úlohou fytonutrientů je vyplavování toxinů z těla, čistí játra, posilují imunitní systém, pomáhají při obnově červených krvinek a významně omlazují tělo na buněčné úrovni. Vlastnosti fytonutrientů lidský organismu obvykle využijeme nejlépe, pokud potraviny konzumujeme v syrovém stavu. Jednou z velmi důležitých rolí fytonutrientů v organismu je antioxidační činnost, tedy ochrana těla před škodlivými a nestabilními molekulami kyslíku, známými jako volné radikály Všechny tyto živiny obsažené v Morinze z ní dělají komplexní nutriční doplněk s blahodárným účinkem pro naše zdraví. Tento výživový doplněk napomáhá při léčbě více jak 300 druhů různých onemocnění, což zvyšuje význam Moringy v našem každodenním životě.
Produkty firmy J&J Trading obsahují Moringu ze stromů, které se pěstují na soukromých farmách na Filipínách, kde jsou jedny z nejúrodnějších půd na světě. Nepoužívají se zde pesticidy, insekticidy, nebo jiná chemická hnojiva. Používají jen hnojiva přírodní a sklizeň listů a plodů probíhá ručně. Špatné listy jsou vyřazeny a sušení těch vhodných probíhá ve stínu, což zaručuje uživateli tu nejlepší kvalitu. Po usušení se listy buď sekají na flaky, nebo se melou na prášek, za dodržování přísných hygienických podmínek. Obtížné je i porovnání Moringy s běžnými druhy ovoce a zeleniny, nutriční hodnoty vitamínů, minerálů, aminokyselin, chlorofylu a antioxidantů jsou podstatně vyšší než má ovoce a zelenina v čerstvé podobě.